Over onze kippen & biologische eieren

Op de Grote Wiede leven meer dan 200 kippen, verdeeld over twee grote zelfgemaakte verblijven. Ze leven zo natuurlijk mogelijk. Ze hebben de veiligheid van een aantal hanen, ze krijgen biologisch voer en behouden hun snavels en vleugels. Hieronder lees je meer over onze kippen. 

Twee soorten kippen: x en x 

Wat ze eten

Ze eten bio voer en vers groen, zoals …. 

Naar buiten

Ze hebben een groot verblijf waar ze vrij kunnen rondlopen. Ook is er een groot gedeelte buiten waar ze lekker kunnen scharrelen

Eieren rapen

De eieren worden dagelijks geraapt door onze hulpboeren, samen met hun begeleider. Dagelijks leggen ze ongeveer 200 eieren.

Eierverkoop

De eieren worden verkocht in onze webshop. Zo komen ze dus bij jou als particulier terecht. Ook zijn er een aantal bedrijven die onze biologische eieren afnemen. 

Biologisch

Onze eieren zijn SKAL gecertificeerd en dus echt biologisch.  

Leuke weetjes

Kippen zijn intelligente vogels

Kippen zijn veel intelligenter dan je zou denken. Ze kunnen tot 30 verschillende gezichten van hun soortgenoten onthouden en herkennen.

Kippen kunnen goed communiceren

Kippen hebben een complex vocaal systeem met meer dan 30 verschillende geluiden om met elkaar te communiceren, waaronder specifieke waarschuwingen voor verschillende soorten roofdieren.

Unieke persoonlijkheden

Elke kip heeft een eigen persoonlijkheid. Sommige zijn nieuwsgierig en avontuurlijk, terwijl anderen rustiger en terughoudender zijn.

Kip op stok

Kippen gaan ’s avonds op stok om zichzelf te beschermen tegen nachtelijke roofdieren. Dit gedrag is instinctief en zorgt ervoor dat ze zich veiliger voelen en warm blijven door dicht bij elkaar te zitten. Het helpt ook hun sociale structuur te versterken en vermindert stress binnen de kudde.

Kleur van de eieren

De kleur van een ei wordt bepaald door het ras van de kip. Onze kippen leggen witte eieren. Iedereen kent ook wel de bruine eieren. Er zijn zelfs rassen die blauwe of groene eieren leggen!

Lang houdbaar

Verse eieren kunnen buiten de koelkast tot wel twee weken goed blijven. Je kunt testen of de eieren nog goed zijn met o.a. de “drijftest”. Vul een kom met koud water en leg het ei erin.

  • Vers ei: Het zal naar de bodem zinken en plat liggen.
  • Oud ei: Het zal op een punt gaan staan of zelfs drijven. Drijvende eieren moeten worden weggegooid.

Biologische eieren zijn gezonder

Biologische eieren bevatten meer omega-3 vetzuren en minder schadelijke stoffen, zoals resten van pesticiden en antibiotica, in vergelijking met conventionele eieren.

Ons favoriete ei recept

….

Overig

Wil je genieten van al deze duurzame producten? Of wil je onderdeel zijn van het unieke, jaarlijkse, biodyner?

Houd de socials Instagram, Facebook en de webwinkel in de gaten, maar kom ook op deze openingstijden genieten van de mogelijkheid van erf-verkoop. In de Glazen Kas, vooraan het erf, vind je alles wat je nodig hebt voor een seizoensgebonden, biologische maaltijd én meer…